Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

leśny mech

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

szpinak( najlepiej mrożony) 450g
cukier 1 szkl
jajko 3
olej 1 szkl
mąka 3 szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

krem

serek mascarpone 250g
śmietanka 36% 200ml
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: leśny mech

Kroki postępowania

1
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Miksując wlewać olej. Następnie dodać mąkę i proszek po pieczenia.
Krok 1 - leśny mech foto
2
Szpinak rozmrozić na sitku (najlepiej jeśli szpinak jest rozdrobniony, nie w liściach). Szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do ciasta, wmieszać łyżką.
Krok 2 - leśny mech foto
3
Gotową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st C przez 45 minut (do suchego patyczka).
Krok 3 - leśny mech foto
4
Po ostudzeniu ciasta obcinamy jego górę i kruszymy.
Krok 4 - leśny mech foto
5
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone. Ilość cukru pudru zależy od tego jak bardzo słodki krem lubimy. Opcjonalnie można dodać aromat, kilka kropel soku, dżemu bądź lemon curdu.
Krok 5 - leśny mech foto
6
Krem rozsmarowujemy na cieście i posypujemy pokruszoną częścią. Ozdabiamy owocami np. granatem.
Krok 6 - leśny mech foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 22.12.2015 14:05
fajne ciasto,podoba mi sie :-)
Krzysztof15 22.12.2015 09:51
wygląda apetycznie
jagoda5913 22.12.2015 00:12
PIĘKNIE WYGLĄDA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak