Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,,Leśne żeberka"

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żeberka 35 dag
cebula 3 sztuki
rozmaryn 1 gałązka
jałowiec 4 sztuki
papryka mielona 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz do smaku 1 szczypta
olej roślinny 1/4 szklanki
mąka 2 łyżki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżeczka
podgrzybki 10 kapelusze

Przepis i sposób przygotowania na: ,,Leśne żeberka"

Kroki postępowania

1
Mięso umyć , pokroić na kawałki .Natrzeć papryką , pieprzem , szczypta soli i łyżka oleju. Zostawić na minimum 30 minut .
Krok 1 - ,,Leśne żeberka" foto
2
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i wrzucić na niego gałązkę rozmarynu. Smażyć 2 minuty. Włożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Cebulę pokroić w piórka i dorzucić koło mięsa. Zeszklić. Usunąć rozmaryn. Przełożyć mięso z cebulą do garnka- dodać jałowiec .Zalać wodą ( 3,5 szklanki) i doprowadzić do wrzenia . Gotować 1,5 godziny na małym gazie przy uchylonej pokrywce.
Krok 2 - ,,Leśne żeberka" foto
3
W czasie kiedy mięso się dusi oczyścić grzyby ( nie myję - czyszczę ściereczką i odcinam ubrudzone ziemią końcówki ), odciąć korzonki , pokroić kapelusze na kawałki jeśli są duże .Wrzucić do garnka , zalać wodą - zagotować i obgotowywać 10 minut. Odcedzić - przelać przegotowaną zimną wodą . Zalać ponownie wodą i znów doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut . Znów odcedzić i przelać wodą.
Wrzucić grzyby do żeberek i dusić aż mięso będzie miękkie .
Doprawić sos do smaku . Rozrobić mąkę z zimną wodą i wlać do sosu. Zagotować.
Krok 3 - ,,Leśne żeberka" foto
4
Chude żeberka duszone z cebulką , rozmarynem i świeżymi grzybami .Leśne smaczki akurat na jesień. Z reguły dusiłam żeberka z suszonymi grzybami , ale przy okazji obgotowywania świeżych do zamrożenia postanowiłam część z nich dodać do sosu i udusić wszystko razem. Wyszło coś pysznego.

Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.
Krok 4 - ,,Leśne żeberka" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 30.05.2013 08:18
O mamo !!! zjadłabym zdjęcie :) ja chce żeberka :)
gosia561 29.05.2013 13:07
super przyprawione
Barbara13 29.05.2013 11:47
Muszą być pyszne
mufinka79 29.05.2013 10:48
Uwielbiam żeberka, te są bardzo smakowite :)
miki47 29.05.2013 10:23
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak