Leśne grzyby po kaszubsku

Leśne grzyby po kaszubsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • grzyby leśne

    1 kg
  • cebula

    1/2 kg
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • olej

    3/4 szklanki

Zalewa

  • woda

    3/4 szklanki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 łyżki
  • cukier

    5 łyżek
  • ocet 10 %

    6 łyżek
  • passata pomidorowa

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na większe kawałki. Zalałem wodą po włożeniu do rondla, posoliłem, zagotowałem, ok. 10 minut , odcedziłem.
Do rondla wlałem trochę oleju i poddusiłem lekko cebulę pokrojoną w piórka, pod koniec dodałem drobno posiekany czosnek. Wlałem resztę oleju i dodałem grzyby. Zmniejszyłem ogień. W międzyczasie przygotowałem zalewę. Do rondla wlałem wodę i dodałem pozostałe składniki zalewy. Wymieszałem , doprowadziłem do wrzenia. Do grzybów dodałem wrzącą zalewę. Wymieszałem, podgotowałem, gorącymi grzybami w zalewie napełniłem słoiki. Mocno zakręciłem. Słoiki odwróciłem i położyłem na desce do góry nogami. Dla pewności można pasteryzować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
danielek 08.10.2018 08:01
Swietne.
halina17 30.09.2017 22:31
Dobre grzyby :)
jejkuchnia 30.09.2017 17:25
Smakowite!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat