Leśne drożdżówki

Leśne drożdżówki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mleko

    1,5 szkl
  • jajko

    2 szt
  • drożdże

    3 dkg
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 op
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka

    50-70 dkg
  • margaryna

    1/4 kostki
  • kruszonka

  • masło

    1/3 kostki
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka

    1/2 szkl
  • DODATKOWO:

  • jagody

  • poziomki

  • maliny świeże

  • truskawki

  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Leśne drożdżówki foto
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, jajka, cukry oraz sól. Mieszamy. Następnie przesiewamy po troszeczku mąki. Wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiamy łyżką ciasto, do momentu aż na cieście pojawią się pęcherze. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Leśne drożdżówki foto
Z masła, cukru i mąki zagniatamy kruszonkę. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe placuszki, robimy niewielkie wgłębienie.
Krok 3 - Leśne drożdżówki foto
Na każdy placuszek nakładamy owoce. Oprószamy cukrem waniliowym i posypujemy kruszonką.
Krok 4 - Leśne drożdżówki foto
Pieczemy w temp. 160 stopni około 45-50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 14.11.2013 12:24
super drożdżóweczki
Ewelina38 11.09.2013 12:27
uwielbiam drożdżowe bułeczki, a te z owocami wyglądają wyśmienicie
alaaa 07.08.2013 23:13
pyszne i pachnące,fajne nadzienie
IZABELA29 18.07.2013 08:22
z takimi dodatkami to rarytas
Ada-Gaba 18.07.2013 07:25
ale pyszności
RenataZ-et 13.07.2013 22:47
wiesz co dobre :)
Aannkaa82 10.07.2013 22:14
Oj jak one wyglądają.. pysznosci..
adelajda 10.07.2013 14:13
chętnie się poczęstuje
caralajna 02.07.2013 07:57
świetnie się prezentują, nie odmówiłabym
kate.500 30.06.2013 19:53
pyszne drozdzowki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat