Leśne babeczki z mascarpone

Leśne babeczki z mascarpone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • szpinak świeży

    250 g
  • jajka

    4 szt
  • margaryna kostka

    200 g
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    1,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    3 łyżki

krem z mascarpone

  • śmietana 36%

    200 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    6 łyżek
  • sok z cytryny

    2 łyżki

dodatkowo

  • truskawki

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak dokładnie myjemy, następnie miksujemy na gładką masę. Do miksowania możecie użyć malaksera lub ręcznego blendera. Dodajemy sok z cytryny, aby szpinak nie stracił intensywnego koloru.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie stopniowo dodajemy szpinak i mieszamy ciasto łyżką. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia. Następnie suche produkty dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Standardową formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto nalewamy do 3/4 wysokości papilotek.
Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 40-45 min. do suchego patyczka.
Upieczone babeczki odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odcinamy 1/3 wysokości babeczki i kruszymy ją w dłoniach. Skorupkę, która powstała podczas pieczenia na wierzchu babeczki możemy odkroić, dzięki temu kolor mchu na babeczkach będzie intensywnie zielony.
Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, mascarpone oraz sok z cytryny i mieszamy do połączenia składników. Krem nakładamy równomiernie na babeczki i przykrywamy go pokruszonym ciastem. Na środku każdej babeczki kładziemy truskawkę. Gotowe! Życzę smacznego:-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

27.10.2017 22:18
Mają śliczny kolorek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat