Leśna tarta z custard i crumble

Leśna tarta z custard i crumble

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podkład

    1 szt
  • custard

  • mleko

    1/2 l
  • cukier

    4 łyżki
  • miąższ z wanilii

    1
  • masło

    1 łyżka
  • żółtko jaja

    3 szt
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • mąka pełnoziarnista

    100 g
  • masło

    50 g
  • cukier brązowy

    30 g
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • borówki

    1 garść
  • jeżyny

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Leśna tarta z custard i crumble foto
Przygotować krem custard: do Naczynia przełożyć 3 łyżki mąki, 3 żółtka oraz 100 ml mleka. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko - 400 ml- zagotować wraz z dodatkiem cukru, masła oraz laski miąższu z laski wanilii. Całość gotować na małym ogniu ok 3 minut
Krok 2 - Leśna tarta z custard i crumble foto
Następnie wlać pozostałe mleko i bardzo energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Masa bardzo szybko gęstnieje. Gotować ok 1 minuty
Krok 3 - Leśna tarta z custard i crumble foto
Przygotować crumble: Mąkę, masło, cukier brązowy i waniliowy wymieszać i zagnieść tak aby powstała jednolita masa. Borówki oraz jeżyny umyć i osuszyć. Do gotowego spodu wyłożyć custard, na nim owoce i posypać przygotowanym crumble.
Krok 4 - Leśna tarta z custard i crumble foto
Piec 30 minut w temp 280 stopni- do momentu aż crumble będzie lekko brązowe. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

23.03.2013 15:56
doskonała tarta, wszystko na miejscu :)

Ada-Gaba

12.03.2013 11:27
wygląda przepysznie

aisoglam

05.02.2013 10:05
Bardzo apetyczna tarta :)

apetytnawiecej

04.02.2013 12:52
mmmm, pysznie wygląda

Poison1988

04.02.2013 12:02
wygląda rewelacyjnie :)

Monika-twin

04.02.2013 11:11
uwielbiam to

Monika-twin

04.02.2013 11:11
uwielbiam to

Monika-twin

04.02.2013 11:11
uwielbiam to

Pyszota

04.02.2013 11:07
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat