Leśna tarta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    25 dag
  • masło

    10 dag
  • jajko

  • woda zimna

    1-2 łyżki
  • Nadzienie:

  • grzyby leśne

    30 dag
  • cebula

  • jajka

    2
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • śmietana 12-procentowa

    250 ml
  • masło

    2 łyżki
  • natka pietruszki

  • koperek

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • sól

  • pieprz

  • ser żółty

    3-4 łyżki (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, posiekaćz masłem, dodać jajko, wodę i zagnieść kruche ciasto. Zawinąc w folię i schłodzić 30 minut w lodówce.
Grzyby oczyścić, pokroić i umyć. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Dodać grzyby, podsmażyć, aż puszczą sok, dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać część posiekanej zieleniny, sól i pieprz do smaku.
Ciasto rozwałkować i wylepić formę o średnicy 24 cm. Nakłuć kilkakrotnie widelcem i piec 12 min w temp 200 st na złoty kolor.
Na podpieczony placek wyłożyć grzyby. Śmietanęwymieszaćz jajkami, żółtym serem oraz szczyptą świeżo zmielonej gaałki muszkatołowej, zalać grzyby. Tartęwstawićdo piekarnika nagrzanego do 200 st i piec 30 minut. Posypać posiekaną zieleniną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 15.01.2013 09:47
bardzo fajna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat