Leśna kawa zbożowa

Leśna kawa zbożowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • Kawa zbożowa Inka

    6 łyżeczek
  • mleko 2 %

    1/2 litra
  • miód

    2 łyżki
  • kora cynamonu

    kawałek
  • owoc jałowca

    4 ziarenka
  • kardamon mielony

    szczypta
  • likier kawowy

    60 ml

Choinki z białej czekolady

  • biała czekolada

    2 paski
  • bita śmietana w sprayu

  • kolorowe posypki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Choinki z białej czekolady:
Czekoladę łamiemy na kawałki rozpuszczamy na płynną w kąpieli wodnej, z pergaminu robimy rożek ucinamy małą dziurkę z brzegu, patyczki układamy na kawałku pergaminu i wyciskamy na nie białą czekoladę zygzakami tak aby powstała choinka, posypujemy dowolną posypką, zostawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, gdy dobrze zastygnie i zrobi się twarda , ostrożnie zdejmujemy z pergaminu.
2. Kawa:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ziarna jałowca rozgniecione w moździerzu, kawałek kory cynamonowej, suszony imbir i mielony kardamon, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy inkę mieszamy, przykrywamy rondelek, zostawiamy na 10 minut aby kawa przeszła aromatem przypraw, przecedzamy przez sitko, rozlewamy do szklanek, dosadzamy miodem, wlewamy likier i mieszamy.

Dekorujemy bitą śmietaną , czekoladowymi choineczkami i śniegowymi płatkami z opłatka.
Natychmiast podajemy.
2milutka
Moja kawa dziś….pachnie zimą i lasem, a to dlatego, że jest w niej jałowiec,uwielbiany przeze mnie kardamon, szczypta imbiru, cynamonu a dopełnieniem jej smaku jest kawowy likier i bita śmietana,

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Madzai

14.04.2017 13:56
ładnie wygląda

Krystyna32

14.04.2017 07:46
apetyczna kawa

Ania321

14.04.2017 02:58
bardzo smaczna :)

halina17

13.04.2017 23:48
Dekoracja na Boże Narodzenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat