Przepis i sposób przygotowania na: Leśna kawa zbożowa
Czekoladę łamiemy na kawałki rozpuszczamy na płynną w kąpieli wodnej, z pergaminu robimy rożek ucinamy małą dziurkę z brzegu, patyczki układamy na kawałku pergaminu i wyciskamy na nie białą czekoladę zygzakami tak aby powstała choinka, posypujemy dowolną posypką, zostawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, gdy dobrze zastygnie i zrobi się twarda , ostrożnie zdejmujemy z pergaminu.
2. Kawa:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ziarna jałowca rozgniecione w moździerzu, kawałek kory cynamonowej, suszony imbir i mielony kardamon, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy inkę mieszamy, przykrywamy rondelek, zostawiamy na 10 minut aby kawa przeszła aromatem przypraw, przecedzamy przez sitko, rozlewamy do szklanek, dosadzamy miodem, wlewamy likier i mieszamy.
Dekorujemy bitą śmietaną , czekoladowymi choineczkami i śniegowymi płatkami z opłatka.
Natychmiast podajemy.