Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe z czereśniowym sosem
ciasto na około 80 klusek
500g sera półtłustego
2,5 szklanki mąki
3 jaja
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka soli
sos
3 szklanki czereśni bez ogonków
2 łyżki cukru
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
Czereśnie dryluję, dodaję cukier i miksuję blenderem na gładko. Dodaję jogurt i ponownie miksuję. Sos gotowy.
Ser mieszam z mąką, jajami, manną i solą. Wyrabiam szybko na jednolitą masę. Wstawiam wodę na gaz do której dodaję 2 łyżki oleju. Ciasto kroję jak kopytka i wrzucam na wrzącą wodę partiami, lekko mieszam by nie przywarły do garnka a po zagotowaniu zmniejszam gaz i gotuję do 3 minut. Wyciągam kluski łyżką cedzakową i jeszcze ciepłe polewam sosem.
Smacznego