Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe serca

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twaróg 0,5 kg
budyń waniliowy 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
mąka ok 1,5 szklanki
sól 1 szczypta
cynamon,cukier do smaku
masło do polania klusek

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe serca

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dokładamy jajka, ser oraz budyń. Zarabiamy ciasto. Ma być ono miękkie, delikatne i elastyczne. Jeśli damy za dużo mąki kluski będzie ciężkie, zbite.
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy z niego serduszka za pomocą specjalnej foremki.
Krok 1 - Leniwe serca foto
2
Gotowe serca gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu ( np. 2 łyżki oleju). Gotujemy je około 4 minut i odcedzamy. Wybieramy łyżką cedzakową.
Krok 2 - Leniwe serca foto
3
Wykładamy na talerz, polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem i cynamonem.

Najlepsze kluski są oczywiście, ze swojego, wiejskiego sera. Robi je się szybko i prosto – i nie jest to ich jedyna zaleta. Przypominają one „smak dzieciństwa”, do którego każdy z nas lubi powracać.
Krok 3 - Leniwe serca foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 14.01.2014 11:03
piękne serduszka
agnieszka214 14.01.2014 09:25
fajny pomysł na zachęcenie dzieci do obiadku
sara1 14.01.2014 09:05
pomysłowo zrobione
Magula 14.01.2014 08:24
mniam zjadłabym takie
gusia1000 14.01.2014 00:11
Jedzenie dla dzieci.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak