Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe pod pierzynką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
ser biały 20 dag
żółtko jajek 2 szt.
mąka 2 szklanki
sól do smaku
ser gouda 15 dag
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe pod pierzynką

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, studzimy. Ziemniaki i twaróg mielimy. Dodajemy mąkę,żóltka i 3/4 startego sera żółtego, przyprawiamy i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy rulony, następnie odcinamy 2cm kluseczki. Widelcem robimy wgniecenia na wierzchu. Gotujemy - ok 1 min od momentu jak wypłyną. Kluseczki podajemy polane stopionym masełkiem, posypane startym żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 28.11.2013 08:50
Ciekawe jak smakują, bo ja leniwe zawsze podaję na słodko:)
artur7 20.11.2013 17:11
pyszne danie
aniagdz 12.11.2013 10:21
no inne niż ja zawsze robię ale na pewno równie pyszne!
ssylwiaa 12.11.2013 10:19
moja mama tak podaje, bardzo lubię ;)
Magula 12.11.2013 08:24
mniam poprosze porcyjke
Ania84 11.11.2013 22:15
aaa calości dodaje smak masełka i serka na wierzchu, który delikatnie się topi pod wpływem ciepła od kluseczek
Ania84 11.11.2013 22:14
są takie fajne mięciutkie :)
treonina 11.11.2013 21:57
fajna odmiana
babajaga1969 11.11.2013 21:40
smaczna odmiana dla leniwych klusek
V_kuchareczka 11.11.2013 21:37
Jak dotąd nigdy nie robiłam leniwych z żółtym serem, muszę koniecznie wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak