Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

leniwe pod beszamelem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4
mąka 1,5 szkl
mleko 1,5 szkl
żółty ser 10 dag
sól, pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
twaróg 50 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: leniwe pod beszamelem

Żółtka oddzielić od białek, twaróg utrzeć z żółtkami, ubić białka i połączyć z serem, dosypać mąkę i zagnieść ciasto. Uformować wałki i pokroić jak kopytka. Następnie zagotować wodę, posolić i wrzucić kluski. Gotować aż wypłyną na wierzch.
Stopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć, następnie energicznie wymieszaj z zimnym mlekiem. Gotuj, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem i gałką.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, włóż leniwe i polej sosem, posyp serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj ok 15 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 22.11.2011 19:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak