Leniwe pierogi z ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    400 g
  • ziemniaki

    300 g
  • mąka

    200 g
  • jajko

    4 szt
  • sól

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • masło

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli, gotujemy ok. 30 min na mocnym ogniu ( w razie potrzeby wodę uzupełniamy, gorącą). Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki i ser mielimy (średnie oczka), dodajemy żółtka, przesianą mąkę i 2 łyżkami cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do całości i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i na oprószonej mąką stolnicy robimy wałek o średnicy 2 cm, lekko spłaszczamy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2 min po tym, jak wypłyną na powierzchnię wody. Polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą, posypujemy cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Julia19852 08.03.2016 19:47
ja tez uwielbiam,właśnie robimy na kolacyjke
mysza75 16.09.2015 17:44
bardzo lubię, smaki mi zrobiłaś
Alex_M 16.09.2015 12:36
dobr ekluski!
Ewa Wojtaszko 16.09.2015 12:15
u mnie leniwe robię bez ziemniaków :)
Mniam 16.09.2015 11:30
Ale bym zjadła...
Wacław 16.09.2015 10:44
bardzo smaczne danie ,
Futka 16.09.2015 09:58
Leniwe...a jak przyspieszają burczenie w brzuszku - pychoty! :)
Anna169Hosz 16.09.2015 08:57
Mam słabość do leniwych... moja potrawa z dzieciństwa:)
Habibi 16.09.2015 07:16
Właśnie takie lubię najbardziej - z serem i ziemniakami :) dzisiaj mam w planie sobie zrobić :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat