Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

leniwe pierogi z cukrem, cynamonem i masełkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 40 dag
żółtko jajek 2
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki
cukier wg uznania
cynamon wg uznania
masło 1/2 kostki
twaróg 50 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: leniwe pierogi z cukrem, cynamonem i masełkiem

Ser i ziemniaki zmiel lub bardzo dokładnie ugnieć razem. Dodaj do masy żółtka, oba rodzaje mąki, szczyptę soli i wyrabiaj, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki.

Na wysypanej mąką stolnicy wytocz wałek z części ciasta i, po lekkim spłaszczeniu, pokrój na zgrabne pierogi. Wrzuć od razu do garnka z dużą ilością wrzącej, osolonej wody. Kiedy wypłyną, gotuj jeszcze przez około 3 minuty.

Z pozostałym ciastem postępuj analogicznie do czasu aż nic nie zostanie :)

Podawaj posypane cukrem i cynamonem oraz polane roztopionym masłem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 26.01.2013 02:39
Ja lubię takie kluseczki :-) są bardzo smaczne
kasiaw 25.01.2013 22:08
pycha
Adamorek 25.01.2013 22:08
smaki dzieciństwa
Kekerboom 25.01.2013 21:41
super
Monika-twin 25.01.2013 21:23
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak