Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

LENIWE PIEROGI

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 8 szt.
mąka pszenna 1 i 1/2 szkl.
żółtko jajek z 2 jaj
twaróg 500 g.
sól 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
olej 2 łyżki + sól 1 łyżeczka do wody

Porada

Danie najlepiej smakuje polane cebulką i okraszone skwarkami.

Przepis i sposób przygotowania na: LENIWE PIEROGI

Przestygnięte ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, żółtka i mąki. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Na podsypanej stolnicy uformować zgrabny wałek. Podzielić go na kilka części, z których także uformować wałki, ale mniejsze i chudsze. Tępą stroną noża kroić pierogi na kształt małych kwadracików.
Do gotującej się wody ( z olejem i solą ) wrzucić porcję pierogów. Kiedy wypłyną na wierzch ( nie gotować dłużej, bo pierogi są delikatne ) wyciągnąć łyżką cedzakową do zimnej wody, aby zahartować je. Następnie przełożyć do miseczki lub prosto na talerz. Polać cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 08.11.2016 14:53
pyszne mniam!
sezamek 08.11.2016 14:44
uwielbiam takie leniwce :)
AZgotuj 08.11.2016 14:33
pięknie się prezentują :)
Beatris 08.11.2016 12:50
Ale bym teraz takie zjadła... Mniam :)
Linka2107 08.11.2016 12:50
pyszne mniam :)
Futka 08.11.2016 12:40
Cudowne! Od samego patrzenia zgłodniałam :)
gosia1988 08.11.2016 12:32
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak