Leniwe motylki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    25 dag
  • ser biały

    25 dag
  • mąka pszenna

    2/3 szkl
  • mąka pszenna do podsypywania

  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • jajko

    1
  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zimne ziemniaki zmielić z serem. Dodać cukier, jajko, mąki. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wałkować na grubość ok 1/2 cm i wykrawać foremką kształty motylków. Gotować w lekko osolonej wodzie ok 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem z bułką tartą i posypane niewielką ilością cukru i cynamonu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 21.09.2015 18:58
fajny pomysł
Klausia 15.04.2014 20:47
wyszły znakomicie :)
Ela15 04.04.2014 17:36
świetny pomysł
Anonimowy 17.02.2014 14:59
Właśnie wcinamy całą rodzinką, nawet babcia się zajada. PYSZNE ! :)) I pięknie wyglądają posypane cynamonem i polane masełkiem z bułką tarta! Polecam! MniaM!
kornelcia 13.02.2014 18:48
super...to jest pomysł na małego niejadka
marta1371 20.01.2014 23:35
Wspaniały pomysł,z pewnością takie motylki dzieciaczki chętnie zjedzą.
NatalkaC 12.10.2013 15:56
super pomysł
iza0823 16.07.2013 23:39
przeurocze
Ola1984 20.06.2013 11:35
Świetny pomysł na obiad dla dzieciaków. Myślę, że takie motylki z przyjemnością pofrunęłyby do małych brzuszków :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat