Leniwe gorgonzole z pesto bazyliowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • twaróg

    450 gram
  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    50 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    1,5 szklanka
  • sól

    odrobina

Pesto bazyliowe

  • płatki migdałowe

    1/2 opakowanie
  • bazylia świeża

    1 szklanka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki pesto wkładamy do rozdrabniacza do lodu i miksujemy blenderem na gładką masę.

Twaróg rozgniatamy praską, dodajemy żółtko i ubitą pianę z białka, rozdrobnioną gorgonzolę, mąkę i odrobinę soli. Na koniec dodajemy pesto, wszystko razem mieszamy i formujemy z ciasta wałek. Kroimy na równe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu. Gdy kluski wypłyną trzymamy je jeszcze 3 minuty.

Kluski wyjmujemy na talerz i podajemy z pesto na wierzchu. Smacznego!

Ps. można też z bułeczką i masełkiem tradycyjnie podać, to również bardzo mniam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Programistapogodzinach 20.01.2016 07:40
Dziękuję:)
bertpvd 17.01.2016 11:38
bardzo fajne danie
pestka 17.01.2016 10:32
smaczne danie
Programistapogodzinach 17.01.2016 10:05
Ja też uwielbiam :)
Programistapogodzinach 17.01.2016 09:56
Chciałbym kiedyś taką restaurację prowadzić ;)
sliwka 17.01.2016 09:46
Pychotka, uwielbiam takie dania;))
Małgorzata92 17.01.2016 08:26
Jak we włoskiej restauracji :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat