Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe gorgonzole z pesto bazyliowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

twaróg 450 gram
ser pleśniowy typu gorgonzola 50 gram
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 1,5 szklanka
sól odrobina

Pesto bazyliowe

płatki migdałowe 1/2 opakowanie
bazylia świeża 1 szklanka
ząbek czosnku 1 sztuka
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe gorgonzole z pesto bazyliowym

Wszystkie składniki pesto wkładamy do rozdrabniacza do lodu i miksujemy blenderem na gładką masę.

Twaróg rozgniatamy praską, dodajemy żółtko i ubitą pianę z białka, rozdrobnioną gorgonzolę, mąkę i odrobinę soli. Na koniec dodajemy pesto, wszystko razem mieszamy i formujemy z ciasta wałek. Kroimy na równe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu. Gdy kluski wypłyną trzymamy je jeszcze 3 minuty.

Kluski wyjmujemy na talerz i podajemy z pesto na wierzchu. Smacznego!

Ps. można też z bułeczką i masełkiem tradycyjnie podać, to również bardzo mniam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Programistapogodzinach 20.01.2016 07:40
Dziękuję:)
bertpvd 17.01.2016 11:38
bardzo fajne danie
pestka 17.01.2016 10:32
smaczne danie
Programistapogodzinach 17.01.2016 10:05
Ja też uwielbiam :)
Programistapogodzinach 17.01.2016 09:56
Chciałbym kiedyś taką restaurację prowadzić ;)
sliwka 17.01.2016 09:46
Pychotka, uwielbiam takie dania;))
Małgorzata92 17.01.2016 08:26
Jak we włoskiej restauracji :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak