Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe ciasto drożdżowe z brzoskwinią i dżemem
Przygotowanie:
Drożdże świeże wkruszyć do miski większej i wg podanej kolejności dodawać składniki i nie mieszać składników.
Na drożdże rozsypać cukier, wlać mleko, olej, roztrzepane widelcem jajka, wsypać mąkę przesianą, szczyptę soli.
Nakryć talerzem miskę i zostawić na blacie kuchennym na 8 godzin bez żadnego mieszania.
Brzoskwinie (brzoskwinie płaskie Saturn pasują do takiego ciasta, są jędrne i nie rozpadają się) ze skórką pokroić w plastry, dżem niskosłodzony (mój domowy z ciemnych winogron) wymieszać w misce z kisielem wiśniowym.
Dżem wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć jabłka, piec w 190 C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, do suchego patyczka.
Ciasto dobrze wystudzić w formie, aby kisiel stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem.