Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe ciasto drożdżowe z brzoskwinią i dżemem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto drożdżowe jest bardzo smaczne, zdrowe, również takie bez wyrabiania tzw. leniwe. Z różnymi dodatkami jest pyszne! 

Składniki:

Na ciasto:

drożdże 10 dag
mleko ciepłe 2 szklanki
cukier 0.75 szklanki
jajko 4 sztuki
olej rzepakowy 0.75 szklanki
mąka tortowa 70 dag
sól 1 szczypta
konfitura niskosłodzona 250 dag
kisiel wiśniowy 1 opakowanie
brzoskwinie 8 sztuk
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe ciasto drożdżowe z brzoskwinią i dżemem

Przygotowanie:

1

Drożdże świeże wkruszyć do miski większej i wg podanej kolejności dodawać składniki i nie mieszać składników.

Na drożdże rozsypać cukier, wlać mleko, olej, roztrzepane widelcem jajka, wsypać mąkę przesianą, szczyptę soli.

Nakryć talerzem miskę i zostawić na blacie kuchennym na 8 godzin bez żadnego mieszania.

Krok 1 - Leniwe ciasto drożdżowe z brzoskwinią i dżemem foto
2

Brzoskwinie (brzoskwinie płaskie Saturn pasują do takiego ciasta, są jędrne i nie rozpadają się) ze skórką pokroić w plastry, dżem niskosłodzony (mój domowy z ciemnych winogron) wymieszać w misce z kisielem wiśniowym.

Krok 2 - Leniwe ciasto drożdżowe z brzoskwinią i dżemem foto
3

Dżem wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć jabłka, piec w 190 C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, do suchego patyczka.

Krok 3 - Leniwe ciasto drożdżowe z brzoskwinią i dżemem foto
4

Ciasto dobrze wystudzić w formie, aby kisiel stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem.

Krok 4 - Leniwe ciasto drożdżowe z brzoskwinią i dżemem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak