Leniwa sałatka na zimę.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Zamykam smaki lata w słoikach, tym razem powstała smaczna sałatka z moich ulubionych warzyw. Bardzo fajnie prezentuje się w słoikach, a równie dobrze smakuje. Przy jej tworzeniu miałam do pomocy małego pomocnika, mała rączka pomagała mi upychać zbiory lata w słoikach.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Leniwa sałatka na zimę

  • ogórki gruntowe

    500 g
  • cebula

    200 g
  • marchew

    300 g
  • pomidory malinowe

    500 g
  • kapusta biała

    600 g
  • papryka czerwona

    600 g
  • olej

    5 łyżek
  • ziele angielskie

    10 szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    30 szt.

Zalewa:

  • woda

    1.5 l
  • sól

    1.5 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • ocet spirytusowy

    75 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki poszatkować na plasterki o grubości 0,5 – 1 cm.
Cebulę obrać i przepołowić na pół, następnie pokroić w cienkie piórka.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, ja akurat użyłam taką specjalną, która ściera w słupki.
Pomidory najlepiej wybrać mniejsze, żeby nie były miękkie, przeciąć na ćwiartki.
Kapustę zetrzeć na mandolinie.
Paprykę pokroić w paseczki.
Do każdego wyparzonego słoika wrzucić po 2 kulki ziela angielskiego, po 6 ziarenek pieprzu.
Na dno słoików wykładać warstwami warzywa.

– marchew

– ogórki

– cebula

– papryka czerwona

– kapusta

– pomidory

Do każdego słoika wlać 1 łyżkę oleju.
Przygotować zalewę, doprowadzić do wrzenia i na końcu wlać ocet. Zalać gorącą zalewą słoiki tak, aby pomidory były zakryte, ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
Pasteryzować 20 min.od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć kocem czy grubszym ręcznikiem. Na drugi dzień słoiki wynieść do piwnicy.

SlodkoSlodka83
Można dać trochę więcej octu, to już wedle smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat