Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Leniwa sałatka na zimę
-
ogórki gruntowe
500 g -
cebula
200 g -
marchew
300 g -
pomidory malinowe
500 g -
kapusta biała
600 g -
papryka czerwona
600 g -
olej
5 łyżek -
ziele angielskie
10 szt. -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
30 szt.
Zalewa:
-
woda
1.5 l -
sól
1.5 łyżki -
cukier
3 łyżki -
ocet spirytusowy
75 ml
Sposób przygotowania
Ogórki poszatkować na plasterki o grubości 0,5 – 1 cm.
Cebulę obrać i przepołowić na pół, następnie pokroić w cienkie piórka.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, ja akurat użyłam taką specjalną, która ściera w słupki.
Pomidory najlepiej wybrać mniejsze, żeby nie były miękkie, przeciąć na ćwiartki.
Kapustę zetrzeć na mandolinie.
Paprykę pokroić w paseczki.
Do każdego wyparzonego słoika wrzucić po 2 kulki ziela angielskiego, po 6 ziarenek pieprzu.
Na dno słoików wykładać warstwami warzywa.
– marchew
– ogórki
– cebula
– papryka czerwona
– kapusta
– pomidory
Do każdego słoika wlać 1 łyżkę oleju.
Przygotować zalewę, doprowadzić do wrzenia i na końcu wlać ocet. Zalać gorącą zalewą słoiki tak, aby pomidory były zakryte, ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
Pasteryzować 20 min.od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć kocem czy grubszym ręcznikiem. Na drugi dzień słoiki wynieść do piwnicy.
Można dać trochę więcej octu, to już wedle smaku.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się