Przepis i sposób przygotowania na: Lemoniada różana
Lemoniada różana to orzeźwiający napój, który łączy w sobie kwasowość cytryny, delikatny smak i kwiatowy aromat róży. Ciekawy i wyrazisty smak lemoniady różanej to zasługa ekstraktu z płatków róży, które po zagotowaniu z dodatkiem wody oddają cały swój wykwintny smak. W zależności od tego, jak bardzo intensywną lemoniadę chcecie uzyskać, tyle wody musicie użyć. Rozpocznijcie od 1 litra wody, a następnie możecie zwiększać jej ilość. Lemoniada różana to niespotykany i wyjątkowy smak, który docenią wszyscy fani pączków z różanym nadzieniem i nie tylko. Koniecznie wypróbujcie!
1. Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi lemoniada miałaby gorzkawy smak), umyć na sitku. Płatki zalać wodą.
2. Przy użyciu 1l wody smak jest bardzo intensywny, jeśli wolimy bardziej delikatny można nalać nawet 2x więcej wody.
3. Dodajemy skórkę starta z niewoskowanej, sparzonej cytryny oraz sok z tejże.
4. Gotujemy na wolnym ogniu aż płatki stracą kolor i staną się zupełnie blade. Dosładzamy do smaku. Najlepiej smakuje schłodzona z kostką lodu.