Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lemoniada różana

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

róża 1 szklanka (20g)
woda 1 l
sok z cytryny 1 szt
skórka z cytryny 1 szt
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lemoniada różana

Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi lemoniada miałaby gorzkawy smak), umyć na sitku. Płatki zalać wodą. Przy użyciu 1l wody smak jest bardzo intensywny, jeśli wolimy bardziej delikatny można nalać nawet 2x więcej wody. Dodajemy skórkę starta z niewoskowanej, sparzonej cytryny oraz sok z tejże. Gotujemy na wolnym ogniu aż płatki stracą kolor i staną się zupełnie blade. Dosładzamy do smaku. Najlepiej smakuje schłodzona z kostką lodu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 21.06.2016 12:00
zachwycił mnie pomysł różanej lemoniady!
Skotka 22.05.2015 22:11
Musi być pyszna, nigdy nie piłam
Stenka 22.05.2015 21:50
Pachnie znakomicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak