Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lemoniada

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomarańcze 2 szt
cytryna 2 szt
limonka 1 szt
kardamon 6 nasion
cukier 4 łyżi
mięta liście
woda 1 l
lód

Przepis i sposób przygotowania na: lemoniada

Pomarańcze, cytryny i limonkę dokładnie umyć. 1 pomarańczę i 1 cytrynę pokroić na półplasterki, włożyć do dzbanka, zasypać cukrem i wymieszać. Wstawić do lodówki.
Nasiona kardamonu delikatnie rozgnieść i wyłuskać owoce, włożyć na rozgrzaną małą patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż uwolnią swój aromat. Dodać do dzbanka z cytrusami, włożyć gałązkę mięty i wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę (można dłużej), od czasu do czasu można zamieszać i ugnieść końcem łyżki.
Wlać zimną wodę do dzbanka, dodać sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy, sok z cytryny i limonki i dokładnie wymieszać długą łyżką. Przed podaniem dodać kostki lodu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maryinnarnia 17.01.2017 14:02
Robiłam ! Wyszła wyśmienicie :)
adelajda 02.01.2017 17:28
chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak