Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lemon curd - cytrynowy krem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 3 szt.
żółtko jajek 2
jajko 2 szt.
cukier 200 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej roślinny 1 łyżeczka

Porada

Klasyczny lemon curd powstaje na bazie masła. Powyższy przepis to wersja "odchudzona," czyli zdrowsza.

Przepis i sposób przygotowania na: Lemon curd - cytrynowy krem

Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok ( uważać aby nie zetrzeć białej wewnętrznej błony, gdyż nada to gorzkiego smaku ).

Jajka i żółtka dobrze razem roztrzepać. Umieścić je w garnuszku z grubszym dnem, dodać skórkę i sok z cytryny, cukier oraz mąkę ziemniaczaną ( czubata łyżka ). Zagotować ciągle mieszając. Od momentu zagotowania pogotować około 2 minut, stale mieszając. Dodać olej i dalej pogotować 2 minuty.

Krem wystudzić, umieścić w słoiczku i schować do lodówki. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

Lemon curd świetnie nadaje się jako nadzienie do kruchych ciasteczek i babeczek. Doskonały jest również do tart, naleśników i wielu innych deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 30.04.2014 07:43
Uwielbiam lemon curd :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak