Lekko słodkie filety z dorsza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    3 szt
  • cebula

    1 duża
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • musztarda francuska

  • pieprz

  • woda

    3/4 szklanki
  • kucharek śródziemnomorski

  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • wino białe

    1/4 szklanki
  • liść laurowy

    2 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    5 szt
  • ziele angielskie całe

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lekko słodkie filety z dorsza foto
Filety z dorsza kroimy na pół, smarujemy obficie musztardą francuską i delikatnie doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Krok 2 - Lekko słodkie filety z dorsza foto
Cebulę obieramy, kroimy w drobne talarki i przesmażamy na maśle klarowanym. Po chwili wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy wino. Gdy wino lekko odparuje, dodajemy wodę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 3 - Lekko słodkie filety z dorsza foto
Dusimy razem 5-10 minut, doprawiamy do smaku kucharkiem śródziemnomorskim.
Krok 4 - Lekko słodkie filety z dorsza foto
Ułożone w żaroodpornym naczyniu filety zalewamy cebulowym sosem.
Krok 5 - Lekko słodkie filety z dorsza foto
Pieczamy około 15- 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Krok 6 - Lekko słodkie filety z dorsza foto
Podajemy z ziemniaczanym purée.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 15.12.2011 20:30
doszedłem do wniosku ze zdecydowanie za mało korzystam z francuskiej musztardy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat