Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekko słodkawy, czyli pszenny chlebek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna typ 450 600 g
drożdże świeże 45 g
masło 110 g
mleko 1 szklanka
cukier drobny 125 g
jaja 3 szt

Na wierzch

jajko 1 szt
mleko 2 łyżki

Porada

Mimo tego, że chlebek rzeczywiście jest lekko słodki to smakuje z wędliną, czy żółtym serem ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Lekko słodkawy, czyli pszenny chlebek

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić cukrem.
Krok 1 - Lekko słodkawy, czyli pszenny chlebek  foto
2
Następnie dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Krok 2 - Lekko słodkawy, czyli pszenny chlebek  foto
3
Potem dodać pozostałe składniki (jaja roztrzepać, a masło stopić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczka i ustawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Krok 3 - Lekko słodkawy, czyli pszenny chlebek  foto
4
następnie przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i pozostawić jeszcze na kok,. 20 min. do napuszenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 min.
SMACZNEGO!
Krok 4 - Lekko słodkawy, czyli pszenny chlebek  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 20.11.2016 16:32
ale piękny chlebuś!
IZABELA29 16.11.2016 20:58
Fajny chlebek
olkaaa 16.11.2016 19:54
bardzo fajny
Agnieszka-87-25 16.11.2016 16:14
smaczny chleb
Renata9 16.11.2016 14:45
Smaczny chlebuś
magdow 16.11.2016 14:17
smakowity przepis
kd045 16.11.2016 14:05
mniam, mniam
Asik32 16.11.2016 12:51
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak