Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekko puszysty tort orzechowy ze śmietaną i likierem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielonych orzechów laskowych 10 dag
cukru 3,5 czubatej łyżk
cukru waniliowego 1 opak
Bułka tarta klasyczna Prymat ok.2 czubatych łyżek
śmietany kremówki 300 ml
usztywniacza do bitej smietany (najlepiej o strukturze kory) 1 opak
jajko 4 małe
rum 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lekko puszysty tort orzechowy ze śmietaną i likierem

Na ciasto oddzielić żółtka i białka jaj. białka ubić na sztywną piane.
Podczas ubijania wsypywać stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Dodawać po 1 żółtka.
Bułkę tartą zmieszać z mielonymi orzechami i dodać do piany.
Wlać rum.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Ciastem napełnić natłuszczoną tortownicę i piec w uprzednio nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 30 minut.
Ostudzić na specjalnej kratce lub ściereczce.

Krem:
- ubić śmietanę na sztywno. podczas ubijania stopniowo dodawać oba cukry i usztywniacz.
Tort posmarować śmietaną, formując nierówności przypominające fale.
Skropić likierem jajecznym.
Czekoladę utrzeć na grubych oczkach tarki. Posypać nią boki ciasta.
Po wierzchu- zamiast czekoladą - możemy oprószyć ciasto - delikatnie - kawą

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 08.06.2011 15:54
po takim torcie to dopiero można stać się lekko puszysty
SmacznaPyza 11.10.2010 13:27
pięknie wygląda a składniki bardzo mnie zachęcają do wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak