Lekko puszysty tort orzechowy ze śmietaną i likierem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielonych orzechów laskowych

    10 dag
  • cukru

    3,5 czubatej łyżk
  • cukru waniliowego

    1 opak
  • tartej bułki

    ok.2 czubatych łyżek
  • śmietany kremówki

    300 ml
  • usztywniacza do bitej smietany (najlepiej o strukturze kory)

    1 opak
  • jajka

    4 małe
  • rum

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na ciasto oddzielić żółtka i białka jaj. białka ubić na sztywną piane.
Podczas ubijania wsypywać stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Dodawać po 1 żółtka.
Bułkę tartą zmieszać z mielonymi orzechami i dodać do piany.
Wlać rum.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Ciastem napełnić natłuszczoną tortownicę i piec w uprzednio nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 30 minut.
Ostudzić na specjalnej kratce lub ściereczce.

Krem:
- ubić śmietanę na sztywno. podczas ubijania stopniowo dodawać oba cukry i usztywniacz.
Tort posmarować śmietaną, formując nierówności przypominające fale.
Skropić likierem jajecznym.
Czekoladę utrzeć na grubych oczkach tarki. Posypać nią boki ciasta.
Po wierzchu- zamiast czekoladą - możemy oprószyć ciasto - delikatnie - kawą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof42 08.06.2011 15:54
po takim torcie to dopiero można stać się lekko puszysty
SmacznaPyza 11.10.2010 13:27
pięknie wygląda a składniki bardzo mnie zachęcają do wypróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat