Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rostbef wołowy 200 g
Musztarda francuska Prymat 3 łyżeczki
wino czerwone 60 ml
masło 1 łyżka
cukier 1 szczypta
sól do smaku
sok z limonki (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej

Kroki postępowania

1
Rostbef wołowy smaruję musztardą francuską z dwóch stron. Posypuję startą papryką pepperoni.
Krok 1 - Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej foto
2
Wkładam do worka próżniowego. Wyciskam sok z limonki i wlewam wino. Odsysam powietrze.
Krok 2 - Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej foto
3
Worek wkładam do wody o 70°C. Podgrzewamy w temperaturze 69-73°C przez 2 godziny – stek well done.
Krok 3 - Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej foto
4
Mięso wyjmuję z worka i rumienię na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Solę do smaku.
Krok 4 - Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej foto
5
Sos przelewam do rondelka.. Dodaję szczyptę cukru oraz masło. Redukuję na dużym ogniu.
Krok 5 - Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej foto
6
Przygotowanym sosem polewam podsmażony stek. Smacznego.
Krok 6 - Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 24.11.2013 22:20
To mi się podoba :)
Róża1 20.08.2013 23:07
boskie mięsko!!!!!!!!!!!
Sroczka 19.08.2013 20:54
Zapowiada się bardzo smakowicie. Pycha.
biatriss 19.08.2013 20:43
mmm musze zrobić;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak