Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rostbef wołowy

    200 g
  • musztarda francuska

    3 łyżeczki
  • wino czerwone

    60 ml
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    1 szczypta
  • sól do smaku

  • sok z limonki

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej foto
Rostbef wołowy smaruję musztardą francuską z dwóch stron. Posypuję startą papryką pepperoni.
Krok 2 - Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej foto
Wkładam do worka próżniowego. Wyciskam sok z limonki i wlewam wino. Odsysam powietrze.
Krok 3 - Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej foto
Worek wkładam do wody o 70°C. Podgrzewamy w temperaturze 69-73°C przez 2 godziny – stek well done.
Krok 4 - Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej foto
Mięso wyjmuję z worka i rumienię na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Solę do smaku.
Krok 5 - Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej foto
Sos przelewam do rondelka.. Dodaję szczyptę cukru oraz masło. Redukuję na dużym ogniu.
Krok 6 - Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej foto
Przygotowanym sosem polewam podsmażony stek. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 24.11.2013 22:20
To mi się podoba :)
Róża1 20.08.2013 23:07
boskie mięsko!!!!!!!!!!!
Sroczka 19.08.2013 20:54
Zapowiada się bardzo smakowicie. Pycha.
biatriss 19.08.2013 20:43
mmm musze zrobić;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat