LEKKO PIKANTNY SOS PAPRYKOWY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    400 gram
  • bulion warzywny

    400 ml
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • papryczka chili

    1/2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • szalotka

    1 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1/4 łyżeczki
  • sól morska

  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę w całości opiekamy na ruszcie lub w piekarniku do momentu aż skórka będzie przypieczona gorącą owijamy folią aluminiową gdy przestygnie zdejmujemy z niej skórkę usuwamy gniazda nasienne i miksujemy w blenderze lub rozdrabniaczu.W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek dodajemy wędzoną paprykę w proszku,posiekaną szalotkę,czosnek oraz papryczkę chili i wszystko razem podsmażamy przez pół minuty.Teraz do rondla dodajemy zmiksowaną paprykę dolewamy bulion warzywny i dodajemy koncentrat pomidorowy całość gotujemy przez 10 minut w odkrytym rondlu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.Gotowy sos doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem oraz dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 01.08.2015 23:45
na pewno smaczny
IwonaKa 24.07.2015 20:54
lubię takie sosy
mariuszek8 29.06.2015 14:01
uwielbiam wszystko co jest pikantne
gosia56 28.05.2015 21:33
pyszny sosik;)
adelajda 18.05.2015 08:08
dobry sos :)))
asiczekz 14.05.2015 23:40
lubię takie :)
Hrabina w kuchni 14.05.2015 21:01
Smaczny sos.
Wafelek2601 14.05.2015 20:49
Świetny do mięsa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat