Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie jak piórko Brioszki / Brioche

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 375 g
cukier drobny 40 g
drożdże świeże 25 g
sól 1 łyżeczka
mleko 100 ml
jajko 3
masło 150 g
jajko 1

Porada

Ciasto można również upiec w postaci większej babki w formie z lub bez komina. Trzeba jednak pamiętać o tym aby wydłużyć czas pieczenia na około 40 minut. Zainspirowałam się przepisem na brioszki z książki "Domowe wypieki"

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie jak piórko Brioszki / Brioche

Do ciepłego (nie gorącego) mleka dodajemy rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Zaczyn odstawiamy na około 15 minut.

W tym czasie do sporej miski wrzucamy mąkę, resztę cukru, sól. W osobnej misce masło ucieramy z jajkami. Dodajemy tam również wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem miksujemy mikserem na niskich obrotach około 5 minut mikserem lub 8 minut ręcznie. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na kilka godzin lub na całą noc w lodówce.

Nieduże blaszki lub foremki na babeczki(do wypieku użyłam tortownicę i foremki na babeczki i kilka tartaletek) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na kulki. Kulki układamy w foremkach lub w jednej większej formie. Przykrywamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto musi podwoi objętość, jeśli tak się nie stało należy pozostawić ciasto jeszcze do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180ºC-200ºC przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 24.11.2015 13:00
świetne bułeczki na śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak