Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie jak piórko Brioszki / Brioche
W tym czasie do sporej miski wrzucamy mąkę, resztę cukru, sól. W osobnej misce masło ucieramy z jajkami. Dodajemy tam również wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem miksujemy mikserem na niskich obrotach około 5 minut mikserem lub 8 minut ręcznie. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na kilka godzin lub na całą noc w lodówce.
Nieduże blaszki lub foremki na babeczki(do wypieku użyłam tortownicę i foremki na babeczki i kilka tartaletek) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na kulki. Kulki układamy w foremkach lub w jednej większej formie. Przykrywamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto musi podwoi objętość, jeśli tak się nie stało należy pozostawić ciasto jeszcze do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180ºC-200ºC przez około 20 minut.