Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie i pulchne, czyli placki z ricottą w jagodowym sosie :)

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 1/3 szklanki
jaja 4 szt
maślanka 1,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
ser ricotta 200 g
olej do smażenia
borówka amerykańska 200 g
miód 2 łyżki
woda 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie i pulchne, czyli placki z ricottą w jagodowym sosie :)

Kroki postępowania

1
Do borówek wlać 1 łyżkę wody i mieszając podgrzewać owoce na małym ogniu przez kilka minut (ja użyłam mrożonych, przy świeżych czas można skrócić do 1 minuty). Następnie dodać miód i podgrzewać do momentu, aż sos nieco zgęstnieje.
Krok 1 - Lekkie i pulchne, czyli placki z ricottą w jagodowym sosie :) foto
2
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, maślankę i żółtka. Całość dokładnie zmiksować.
Krok 2 - Lekkie i pulchne, czyli placki z ricottą w jagodowym sosie :) foto
3
Białka ubić na sztywną pianę. Do zmiksowanego ciasta dodać pianę, serek ricotta i delikatnie całość połączyć.
Krok 3 - Lekkie i pulchne, czyli placki z ricottą w jagodowym sosie :) foto
4
Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu przez ok. 3 min z każdej strony. Podawać z jagodowym, ciepłym sosem.
SMACZNEGO!
Krok 4 - Lekkie i pulchne, czyli placki z ricottą w jagodowym sosie :) foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 09.02.2014 13:54
smaczne te placuszki :)
irenka 08.02.2014 20:57
przepyszne placuszki
ONY_za_kare 08.02.2014 16:41
fajne placuszki
bogusia19 08.02.2014 13:05
smakowite placuszki
dodi 08.02.2014 12:06
bardzo ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak