Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie ciasto z jabłkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dag
mąka 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jaja 5 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 0,5 szklanki
jabłka 2 sztuki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ciasto z jabłkami

Kroki postępowania

1
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i mieszamy, później dodajemy żółtka jaj. Gdy masa będzie jednolita przesiewamy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie. Na koniec dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.
Krok 1 - Lekkie ciasto z jabłkami foto
2
Tak przygotowaną masę przelewamy do blaszki. Na niej układamy pokrojone w półplasterki jabłka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut.
Krok 2 - Lekkie ciasto z jabłkami foto
3
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Krok 3 - Lekkie ciasto z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 28.02.2014 07:47
wygląda smakowicie
kate.500 03.02.2014 09:29
pyszne ciacho
Motorek 10.08.2013 04:19
Apetyczne ciasto
RenataZ-et 29.07.2013 21:56
lubię tego typu ciasta
IKrakowianka 18.09.2012 19:27
Śliczne ciasto
reniatka 17.09.2012 10:30
mniam uwielbiam
Iwusia 11.09.2012 23:46
Lekkie i smaczne ciacho :]
Hanna5 30.08.2012 10:42
uwielbiam ciasta z jabłkami!
Agnieszka_B 30.08.2012 06:57
Lekkie, łatwe i pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak