Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki tort arbuzowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
ocet 1 łyżeczka
śmietanka w proszku 1 opakowanie
mleko 175 ml
cukier do smaku
tłuszcz do formy
arbuz

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki tort arbuzowy

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać olej, ocet i delikatnie połączyć składniki. Tortownicę ca. 21 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 35-45 minut.

Jedną galaretką rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu a drugą normalnie. Obie schłodzić. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem. Do ubitej śmietanki wlewać powoli glaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody i mieszać. Drugą galaretkę schłodzić, żeby zaczęła się zsiadać.

Arbuza pokroić w plasterki, kawałki, jak komu wygodnie.

Upieczony, wystudzony biszkopt przedzielić na połowę. Na pierwszym krążku ułożyć plasterki arbuza i zalać połową masy ze „Śnieżki”. Przykryć drugim krążkiem i na drugim również ułożyć plasterki arbuza. Wstawić do lodówki na 20 minut a następnie zalać galaretką (zostawić z galaretki kilka łyżek, aby polać torcik po wierzchu) – galaretka ma być w stadium zastygania, żeby nie wsiąkła w ciasto. Ponownie schłodzić. Na galaretkę wyłożyć łyżką resztę masy, bo z dużą dozą prawdopodobieństwa nie będzie już płynna. Na masie rozlać kilka łyżek galaretki „dla połysku”. Dobrze schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 03.05.2017 10:53
smak arbuza moze być dobry
Klausia 15.07.2015 23:18
ciekawy przepis
Megi 19.06.2015 07:49
wygląda smacznie, jeszcze nie próbowałam takiego połączenia
tytka 06.01.2015 17:00
super wygląda
Mniam 13.09.2014 20:45
Taki torcik musi smakować obłędnie.
Kejti 13.02.2014 15:51
Ciekawe z arbuzem.
Reniaa 16.01.2014 08:55
wygląda apetycznie
olkaaa 03.01.2014 07:51
chyba się skuszę
karolina1869 02.01.2014 18:16
ciasta z arbuzem nie jadłam jeszcze
adelajda 16.12.2013 16:15
super smaczny torcik :)
Alex_M 14.12.2013 12:39
rewelacyjny torcik :)
Róża1 27.11.2013 22:21
super tort !!! fajny pomysł, a wygląda i za pewnie smakuje wyśmienicie:-), godny najwyższej noty. zabieram przepis:-)
Janina 20.11.2013 20:13
Super taki smak tortu;)
Andrzej8 20.11.2013 19:37
świetny tort
Katarzyna34 20.11.2013 19:31
chętnie bym się skusiła na kawałeczek
patryska76 20.11.2013 18:45
Ciekawy pomysł na wykorzystanie arbuza ;-)
Jadwiga/Jaga85 20.11.2013 17:58
Brawo-super wygląda!!
Jolie 20.11.2013 17:58
super, smak lata :)
mikrusiak 20.11.2013 17:21
bardzo fajny przepis...:)
nogawkuchni 20.11.2013 17:07
Bardzo oryginalny przepis i ciekawy pomysł,pyszna słodkość,wygląda bardzo zachęcająco i z pewnością taki torcik jest świetny w smaku.
jasiek 20.11.2013 16:55
uwielbiam arbuzy
Mniam 20.11.2013 16:46
Nigdy nie jadłam ciasta z arbuzem, ale myślę że jest pyszne.
Pyszota 20.11.2013 16:22
Pyszny deser :)
agnieszka214 20.11.2013 16:19
bardzo smacznie wyglada
sanielcia 20.11.2013 16:16
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak