Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

LEKKI TORCIK Z MUSEM Z PERSYMONY

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 1 szt
białko 1 szt
mąka pszenna 35 g
mąka ziemniaczana 10 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
woda 1-2 łyżki

Masa

ser ricotta 250 g
jogurt grecki 250 g-light
stewia 3 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
skórka z pomarańczy lub limonki z 1 szt-pomarańcza

Dodatkowo

galaretka pomarańczowa 1 szt
kaki 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
granat 15 g
woda 60 ml

Przepis i sposób przygotowania na: LEKKI TORCIK Z MUSEM Z PERSYMONY

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski przełożyć wszystkie białka. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtko i wymieszać. Dodać wodę i mikserem wymieszać.

W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia

Wylać biszkopt, lekko wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st, piec około 20 min, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Krok 1 - LEKKI TORCIK Z MUSEM Z PERSYMONY foto
2
Masa: Do miski przełożyć ricottę oraz jogurt grecki. Połączyć ze sobą. Dodać stevię, skórkę otartą z pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Podzielić masę ma dwie równe części.
Krok 2 - LEKKI TORCIK Z MUSEM Z PERSYMONY foto
3
Do pierwszej z nich dodać rozpuszczoną w odrobinie wody jedną łyżeczkę żelatyny i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Wstawić do lodówki na 3-4 minuty.
Krok 3 - LEKKI TORCIK Z MUSEM Z PERSYMONY foto
4
Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody. Odłożyć do lekkie stężenia. Biszkopt przełożyć na paterę. Zapiąć obręcz tortownicy i delikatnie przelać masę jogurtową. Odłożyć do lodówki na 15-20 minut, aby masa wstępnie stężała.

Gdy to nastąpi ostrożnie wylać tężejącą galaretkę i znów wstawić do lodówki do scalenia galaretki. W tym czasie do drugiej części masy jogurtowej dodać resztę żelatyny rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody. Wymieszać, aby nie było grudek.
Krok 4 - LEKKI TORCIK Z MUSEM Z PERSYMONY foto
5
Gdy galaretka już zastygnie ułożyć na niej 1/2 persymony pokrojonej w cienkie plastry. Następnie ostrożnie przelać drugą część masy jogurtowo-serowej. Odstawić do lodówki do stężenia.
Krok 5 - LEKKI TORCIK Z MUSEM Z PERSYMONY foto
6
Mus z persymony: Resztę persymony ( owoc obrać) przełożyć do blendera. Zmiksować na gładko. Dodać 60 ml wody i dokończyć blendowanie. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Dodać do musu z kaki. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek
Krok 6 - LEKKI TORCIK Z MUSEM Z PERSYMONY foto
7
Mus wylać na masę jogurtową i zostawić do lekkiego stężenia. Po około 15 minutach ułożyć pestki granatu tworząc kształt kwiatu. Zostawić na 4-5 godzin do całkowitego stężenia ( ja zostawiłam na całą noc).Smacznego!
Krok 7 - LEKKI TORCIK Z MUSEM Z PERSYMONY foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 18.08.2016 14:59
Cudeńko deserowe
monika141 06.01.2016 08:45
smaczny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak