Lekki torcik z kawowym akcentem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT śr 22 cm

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka

    3 łyzki
  • cukier

    3 łyżki
  • olej

    0,5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • sól

    szczypta

KRÓWKOWA ŚMIETANKA

  • śmietana 30%

    0,5 litry
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • masa krówkowa

    3-4 łyżki
  • ananas w puszce

    5 plasterków
  • brzoskwinie w puszce

    4-5 połówek
  • winogrona czerwone

    ok 15 ok 15 koralików

KAWOWA GALARETKA

  • woda

    2 szklanki
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka dobrej jakości
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    do smaku
  • amaretto

    1 kieliszek
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lekki torcik z kawowym akcentem foto
BISZKOPT:
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek oraz olej. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
ŚMIETANKA:
Obrane winogrono płuczemy i osuszamy. Odsączone z soku brzoskwinie oraz ananasy kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy masę krówkową (ilość zależy od tego jak bardzo chcemy słodkie ciasto).
Krok 2 - Lekki torcik z kawowym akcentem foto
Gdy dodana masa dobrze się połączy ze śmietanką wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy, dodajemy owoce i po ich wymieszaniu masę wylewamy na upieczony biszkopt. Ciasto wstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła
Krok 3 - Lekki torcik z kawowym akcentem foto
GALARETKA:
Gorąca wodą zalewamy żelatynę. Rozpuszczamy ją. Dokładamy kawę, cukier waniliowy, likier oraz cukier kryształ do smaku (według uznania). Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć wylewamy ją na zastygniętą śmietankę. Ponownie wkładamy torcik do chłodu by galaretka zastygła.
Jadwiga/Jaga85
Można całość wykończyć inną, owocową galaretką, jednak smak kawy to jeden z moich ulubionych. Lubię go nie tylko w filiżance ale także w deserach i ciastach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mira85 28.01.2015 08:14
Pysznie wygląda
ada.la 28.01.2015 07:42
fajna ta czarna galaretka
Ola1984 28.01.2015 07:33
Pyszny torcik :)
mikrusiak 27.01.2015 18:38
super :) aż ślinka cieknie...:)
Maridka19 27.01.2015 18:19
Ale smakowicie wygląda :)
Wiesława1 27.01.2015 18:14
wygląda apetycznie
molanka 27.01.2015 17:33
apetycznie wygląda
luna76 27.01.2015 17:22
fajny pomysł z tą kawową galaretką :)
mirosława4 27.01.2015 17:05
zjadłabym kawałek
cukiereczek 27.01.2015 16:45
uwielbiam serniki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat