Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki rosól drobiowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Drób

porcja rosołowa 1 sztuka

Woda

marchew 1 sztuka
gorąca woda 1 litr
pietruszka 1 sztuka
pietruszka zielona 1 wiązka
por 2 liście zielone
lubczyk świeży 2 gałązki
cebula biała 1/2 cebuli

Przyprawy

sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Makaron

makaron nitki 1/3 opakowania

Porada

Cebulę uprzednio przypiec np. nad palnikiem w celu wzbogacenia jej smaku. Mięso zawsze wkładamy do wrzątku, aby się ścięło i rosół nie był mętny. Ważne, aby rosół podlewać ok. 2 razy zimną wodą w ilości 1/3 szklanki, aby stał się klarowny.

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki rosól drobiowy

Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy obrane warzywa (marchew, seler, korzeń pietruszki, por, cebulę). Gdy woda się zagotuję, wkładamy uprzednio umytą porcję rosołową. Ponownie doprowadzamy wódę do wrzenia i przekładamy garnek na mały ogień. Rosół nie powinien się gotować. Po ok. godzinie, gdy mięso będzie miękkie, podlewamy rosół zimną wodą. Następnie dodajemy, natkę pietruszki oraz lubczyk. Trzymamy na ogniu jeszcze ok., 30 minut. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Podlewamy rosół zimna wodą, aby był klarowny i po ok. 10 minutach rosół jest już gotowy.

Podajemy w makaronem i warzywami z rosołu. Dekorujemy mielonym kolorowym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak