Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki jabłecznik z bitą śmietaną

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną to pyszne, delikatne i lekkie ciasto któremu nie można się oprzeć.

Składniki:

biszkopt

jajko 2 sztuki
mąka tortowa 2 łyżki
cukier 2 łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta

mus jabłkowy

jabłka 1 kg
galaretka wiśniowa 1 sztuk
żelatyna deserowa 2 łyżeczki
woda 0.5 szklanka
cukier 1 łyżka

Bita śmietana

śmietana kremowa 36% 1 szklanka
cukier puder 1 łyżka
żelatyna deserowa 2 łyżeczki
ekstrakt waniliowy 0.5 łyżeczki

dodatki

wiórki kokosowe 4 łyżki
kolorowa posypka 2 łyżki

poncz

sok z pomarańczy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki jabłecznik z bitą śmietaną

Sposób przygotowania

1

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier z wanilią.

Następnie nie przerywają ubijania dodawać po 1 żółtku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15 minut.

Krok 1 - Lekki jabłecznik z bitą śmietaną foto
2

Żelatynę zalać resztą zimnej wody gdy napęcznieje, podgrzać.

Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, wsypać do rondla, dodać 2 łyżki wody, rozgotować.
Do gorącego musu wlać płynną żelatynę i wsypać galaretkę w proszku. Bardzo dokładnie wymieszać (w razie potrzeby dosłodzić), odłożyć do stężenia.

Krok 2 - Lekki jabłecznik z bitą śmietaną foto
3
Z upieczonego biszkopta usunąć wierzchnią skórkę, skropić sokiem z pomarańczy, wyłożyć tężejący mus.
Krok 3 - Lekki jabłecznik z bitą śmietaną foto
4
Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, napęczniałą podgrzać, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na puch dodając pod koniec cukier puder, płynną żelatynę i ekstrakt z wanilii.

Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Krok 4 - Lekki jabłecznik z bitą śmietaną foto
5
Boki ciasta posypać wiórkami kokosowymi po wierzchu posypać posypką waflową.
Krok 5 - Lekki jabłecznik z bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak