Lekki jabłecznik z bitą śmietaną

Lekki jabłecznik z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną to pyszne, delikatne i lekkie ciasto któremu nie można się oprzeć.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajko

    2 sztuki
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

mus jabłkowy

  • jabłka

    1 kg
  • galaretka wiśniowa

    1 sztuk
  • żelatyna deserowa

    2 łyżeczki
  • woda

    0.5 szklanka
  • cukier

    1 łyżka

Bita śmietana

  • śmietana kremowa 36%

    1 szklanka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • żelatyna deserowa

    2 łyżeczki
  • ekstrakt waniliowy

    0.5 łyżeczki

dodatki

  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
  • kolorowa posypka

    2 łyżki

poncz

  • sok z pomarańczy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Lekki jabłecznik z bitą śmietaną foto

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier z wanilią.

Następnie nie przerywają ubijania dodawać po 1 żółtku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15 minut.

Krok 2 - Lekki jabłecznik z bitą śmietaną foto

Żelatynę zalać resztą zimnej wody gdy napęcznieje, podgrzać.

Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, wsypać do rondla, dodać 2 łyżki wody, rozgotować.
Do gorącego musu wlać płynną żelatynę i wsypać galaretkę w proszku. Bardzo dokładnie wymieszać (w razie potrzeby dosłodzić), odłożyć do stężenia.

Krok 3 - Lekki jabłecznik z bitą śmietaną foto
Z upieczonego biszkopta usunąć wierzchnią skórkę, skropić sokiem z pomarańczy, wyłożyć tężejący mus.
Krok 4 - Lekki jabłecznik z bitą śmietaną foto
Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, napęczniałą podgrzać, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na puch dodając pod koniec cukier puder, płynną żelatynę i ekstrakt z wanilii.

Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Krok 5 - Lekki jabłecznik z bitą śmietaną foto
Boki ciasta posypać wiórkami kokosowymi po wierzchu posypać posypką waflową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat