Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki deser z chia, marakują i granatem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Lekki, pożywny i pyszny deser jogurtowy z nasionami chia, marakują oraz granatem. Możemy serwować go na śniadanie, zdrowy deser lub przekąskę w ciągu dnia. Świetnie sprawdzi się także jako posiłek do szkoły lub pracy, który przygotujemy w słoiczku.

Składniki:

SKŁADNIKI

jogurt naturalny 400 gramów
serek homogenizowany 150 gramów
granat 1 sztuka
marakuja 2 sztuki
nasiona chia 3 łyżki
erytrytol 2 łyżeczki

Porada

Deser warto przygotować minimum dwie godziny przez podaniem, aby nasiona chia odpowiednio napęczniały. Możemy przygotować go także wieczorem i odstawić do napęcznienia na całą noc.

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki deser z chia, marakują i granatem

  • deser z chia, granatem i marakują
  • deser jogurtowy  / deser owocowy
  • dietetyczny deser
  • lekki, pożywny i pyszny
  • łatwy i szybki do zrobienia
  • dobry jako zdrowe śniadanie lub przekąska

KROK 1. Serek homogenizowany łączymy z jogurtem naturalnym, nasionami chia oraz erytrytolem* i dokładnie mieszamy. Przez pierwsze 10 minut warto kilka razy przemieszać jogurt, aby nasiona się nie posklejały.

* lub innym słodzikiem (ksylitolem czy miodem)

KROK 2. Marakuje przekrajamy na pół i wydrążamy miąższ. Następnie ścinamy koronę granatu, nacinamy skórkę, rozłupujemy owoc, usuwamy białe błonki i wyciągamy nasiona.

KROK 3. Jogurt z serkiem i chia przekładamy do pucharków lub szklanek, dodajemy miąższ z marakui, a na nim układamy nasiona granatu. Deser schładzamy w lodówce.

Lekki deser z chia, marakują i granatem możesz przed podaniem udekorować listkiem mięty.  

Wypróbuj też inne przepisy na desery Doradcy Smaku. >>

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak