Przepis i sposób przygotowania na: Lekki biszkopcik
białka ubijamy wraz z szczyptą soli, na sztywno
następnie dodajemy stopniowo cukier kryształ, cały czas ubijając
żółtka mieszamy z wodą i octem, dolewamy do białek z cukrem
ubijamy kilka minut "do białości"
mieszamy kisiel, mąkę, dosypujemy do ubijanych składników
dodajemy proszek, dokładnie mieszamy i wylewamy na formę, pieczemy 25 minut, gdy będzie wystudzony, rozcinamy na pół
Masa:
1. gotujemy 3 szklanki mleka wraz z cukrem kryształem (do smaku)
wsypujemy kaszę manną i gotujemy, odstawiamy do wystudzenia
2. gotujemy budyń, na 3 szklankach mleka, wraz z cukrem, również czekamy aż wystygnie
Następnie ucieramy kostkę margaryny, dodajemy po łyżce kaszy i budyniu, ucierając na niskich obrotach mikserem
na końcu dodajemy kilka kropel soku z cytryny
Składamy ciasto
1 część biszkoptu, masa, dżem, masa, 2 część biszkoptu
Wierzch ciasta lekko smarujemy masą
Kokoski prażymy na patelni, gdy ochłodzą się, wysypujemy na ciasto.
Smacznego:)