Lekka zupa kalafiorowa z gałką muszkatołową

Lekka zupa kalafiorowa z gałką muszkatołową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1
  • marchew

    1
  • por

    1/2
  • cebula

    1
  • cząber

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    szczypta
  • czosnek

    1 ząbek
  • bulion warzywny

    1 kostka
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

  • ziemniaki

    2
  • pierz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Lekka zupa kalafiorowa z gałką muszkatołową

Kroki postępowania

Krok 1 - Lekka zupa kalafiorowa z gałką muszkatołową foto
Do garnka wlać wodę ok. 1,5 do 2 l.Zagotować i dodać bulion warzywny, ziele angielskie, liść laurowy oraz pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki, cebulę, cały por i ząbek czosnku. Gotować ok. 20 min.
Krok 2 - Lekka zupa kalafiorowa z gałką muszkatołową foto
Kalafior podzielić na różyczki i dodać do zupy. Doprawić odrobiną cukru, cząber, koperek, pieprz i sól. Gotować do miękkości kalafiora ok. 10 - 15 min.
Krok 3 - Lekka zupa kalafiorowa z gałką muszkatołową foto
Zupę podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną i startą gałką muszkatołową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

teresa18 28.09.2013 17:48
apetyczna miseczka
IwonaDD 28.09.2013 17:21
uwielbiam takie zupki
adelajda 28.09.2013 17:16
dobra zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat