Przepis i sposób przygotowania na: LEKKA SAŁATKA Z AWOKADO I ŁOSOSIEM
dla 2 osób:
awokado dojrzałe
50 g wędzonego łososia
1 pomidor
pół pęczka szczypiorku
4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
sól
pieprz
kilka kropel soku z cytryny
(u mnie dodatkowo rzeżucha)
1/ Awokado przekroić na pół, obrać, usunąć pestkę, pokroić na kawałki i rozdrobnić widelcem. Skropić sokiem z cytryny, lekko posolić, wyłożyć na dnie szklanki. Następnie wyłożyć drobno pokrojonego łososia. Śmietanę lub jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Pomidora pokroić w drobną kosteczkę. Na łososia wyłożyć po 2 łyżki śmietany a następnie pomidory. Lekko doprawić solą i pieprzem a na wierzch posypać trochę szczypiorku.