Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lekka sałata winegrette ze słonecznikiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sałata 1/2 główki
słonecznik 3 garscie
ocet winny 1 łyżeczka
olej słonecznikowy 3 łyżeczka
sól, pieprz 1 1

Przepis i sposób przygotowania na: lekka sałata winegrette ze słonecznikiem

Jak nie wiecie, jaką podać sałatkę do obiadu, polecam taką oto urozmaiconą wersję zwykłej sałaty z sosem winegrett. Szybko, prosto i smacznie
. Nikt nie będzie kręcił nosem bo.. kto nie lubi prażonego słoneczniku :D

Przygotowujemy sos w kubku, słoiku bądź miseczce: najpierw wlewamy ocet i przyprawy - mieszamy do ich rozpuszczenia, dolewamy oliwy i znowy mieszamy. Prócz soli i pieprzu można dorzucić inne przyprawy - znajdziecie je w przepisach na sosy winegrette.

Sałatę płuczemy, odsączamy i rwiemy na części. Lodową możemy pokroić.

Podsmażamy słonecznik na suchej patelni - na duzym ogniu. Po kilku chwilach musimy przemieszać aby ziarna
były rumiane z dwóch stron
.

Sałatę polewamy sosem przed samym podaniem i lekko mieszamy podnosząc liście. Posypujemy słonecznikiem - najlepiej gdy mamy porcje na talerzu :)

Moim ulubionym połączeniem jest sałata lodowa (zawsze słodkawa, nie gorzka), ocet balsamico - ostry lub jabłkowy - delikatny, olej rzepakowy lub słonecznikowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak