Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka pianka

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

śmietana śnieżka 2 sztuki

galaretka truskawkowa 1 sztuka
galaretka agrestowa 1 sztuka
mleko 1,5 szklanki

Lista składników

galaretka wiśniowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka pianka

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, na koniec dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

Każdą galaretkę rozpuścić osobno i odstawić do tężenia. Jak galaretki zaczną już tężeć to ubić 1 śmietanę śnieżkę z 200 ml mleka i dodać tężejącą galaretkę agrestową. Jak biszkopt już przestygnie to wlać tą galaretkę ze śnieżke na biszkopt i wstawić do lodówki na około pół godziny.

Następnie tak samo zrobić z galaretką truskawkowa i ze śnieżką, wylać to na śnieżkę agrestową i dać znowu na chwilę do lodówki.

Na koniec na wierzch wylać tężejącą galaretkę wiśniową i znowu dać do lodówki na około 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.11.2014 19:01
lubię taką :)
Bernadeta1 13.10.2014 15:01
puszysty deserek, pycha
ppaulina 02.10.2014 11:45
pyszny deserek
w mojej kuchni 30.09.2014 19:06
takie ciasta to lubię..
Anna20 30.09.2014 15:52
pyszny deserek
ice cubes 30.09.2014 12:47
wygląda kusząco
krokus 30.09.2014 11:53
smakowicie wygląda
pestka 30.09.2014 11:24
świetny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak