Lekka pianka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

śmietana śnieżka 2 sztuki

  • galaretka truskawkowa

    1 sztuka
  • galaretka agrestowa

    1 sztuka
  • mleko

    1,5 szklanki

Lista składników

  • galaretka wiśniowa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, na koniec dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

Każdą galaretkę rozpuścić osobno i odstawić do tężenia. Jak galaretki zaczną już tężeć to ubić 1 śmietanę śnieżkę z 200 ml mleka i dodać tężejącą galaretkę agrestową. Jak biszkopt już przestygnie to wlać tą galaretkę ze śnieżke na biszkopt i wstawić do lodówki na około pół godziny.

Następnie tak samo zrobić z galaretką truskawkowa i ze śnieżką, wylać to na śnieżkę agrestową i dać znowu na chwilę do lodówki.

Na koniec na wierzch wylać tężejącą galaretkę wiśniową i znowu dać do lodówki na około 2 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 30.11.2014 19:01
lubię taką :)
Bernadeta1 13.10.2014 15:01
puszysty deserek, pycha
ppaulina 02.10.2014 11:45
pyszny deserek
w mojej kuchni 30.09.2014 19:06
takie ciasta to lubię..
Anna20 30.09.2014 15:52
pyszny deserek
ice cubes 30.09.2014 12:47
wygląda kusząco
krokus 30.09.2014 11:53
smakowicie wygląda
pestka 30.09.2014 11:24
świetny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat