Legumina z rabarbaru

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    3 łodygi
  • cukier

    1/2 szkl
  • cukier wanilinowy

    1
  • maliny z sokiem ze słoiczka

    1/2 szkl
  • bita śmietana

  • sok malinowy

  • kaszka

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W 1 litrze wody zagotować cukry. Do wrzątku dodać drobno pokrojony rabarbar i maliny z sokiem, gotować do czasu aż rabarbar będzie miękki. Do gotującego się kompotu dodajemy kaszę mannę. Całość gotujemy jeszcze kilka minut, stale mieszając, aż całość będzie szklista. Leguminę wylewamy do wypłukanej zimną wodą miski i odstawiamy do wystudzenia. Zimną leguminę wykładamy na talerzyki np. łyżką do lodów i podajemy z bitą śmietaną, polaną sokiem malinowym.
* Jeśli ktoś nie ma własnych przetworów z malinami, z powodzeniem można zastąpić je samym sokiem malinowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 31.05.2013 18:39
Przepraszam Pani Joanno za ten błąd ortograficzny za szybko dałam Enter:-(
Róża1 31.05.2013 18:36
joanno super ! przepis na bieżący sezon rabarbarowy:-)
Konczi 17.05.2013 08:15
pysznie sie prezentuje
Renataj 16.05.2013 22:16
Bardzo lubię wszystko co z rabarbarem więc z pewnością wypróbuję.
adelajda 16.05.2013 21:41
podoba mi się ta legumina
meg1984 16.05.2013 21:29
bardzo ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat