Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Legumina królewska z truskawkami

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

mleko 2 szklanki
cukier 8 łyżek
cukier waniliowy 1 sztuka
żółtko jajek 4 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 1 łyżka
margaryna 25 dkg

Masa śmietanowa

śmietana kwaśna 2 szklanki
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda letnia 3 łyżki

Dodatkowo

truskawki 50 dkg
galaretka 20 dkg
rodzynki 3 łyżki
czekolada do potarcia na wierzch

Przepis i sposób przygotowania na: Legumina królewska z truskawkami

Kroki postępowania

1
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Upieczony biszkopt dajemy do formy.
Krok 1 - Legumina królewska z truskawkami foto
2
Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim żółtka i mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Biszkopt smarujemy kremem białym.
Krok 2 - Legumina królewska z truskawkami foto
3
Na krem biały układamy truskawki.
Krok 3 - Legumina królewska z truskawkami foto
4
Truskawki smarujemy kremem z kakao.
Krok 4 - Legumina królewska z truskawkami foto
5
Galaretkę kroimy w drobną kostkę.
Krok 5 - Legumina królewska z truskawkami foto
6
Krem z kakao posypujemy galaretką i rodzynkami.
Krok 6 - Legumina królewska z truskawkami foto
7
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i wykładamy na galaretkę i rodzynki.
Krok 7 - Legumina królewska z truskawkami foto
8
Na śmietanę ścieramy drobno czekoladę mleczną.
Krok 8 - Legumina królewska z truskawkami foto
9
Dajemy do schłodzenia do lodówki.
Krok 9 - Legumina królewska z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 21.09.2014 10:55
wygląda bardzo apetycznie
Seba 18.09.2014 19:33
pyszny deser
norweska20 20.07.2014 00:12
smaczna propozycja
JOANNA16 14.07.2014 22:36
super ciacho))
noninka77 08.07.2014 21:53
Wygląda wspaniale:-)
Renata9 08.07.2014 21:37
bardzo smaczne ciacho
Gracer 08.07.2014 21:31
wygląda super
Jusiaa 08.07.2014 20:42
Robi wrażenie :)
agnieszka214 08.07.2014 18:19
fajna nazwa ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak