Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza manna

    5-6 łyżek
  • Syrop:

    z czarnej porzeczki
  • gorąca woda

    2 szkl.
  • masło

    2 łyżki
  • miód płynny

    do smaku
  • syrop jagodowy

    dla koloru
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki foto
Zagotować wodę, połączyć z syropem porzeczkowym i dosłodzić miodem.
Krok 2 - Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki foto
Zmniejszyć płomień do minimum i wsypać kaszkę mannę.
Krok 3 - Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki foto
Mieszać trzepaczką, aż masa zacznie gęstnieć.
Krok 4 - Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki foto
Do gęstej leguminy dodać zimne masło oraz syrop jagodowy (dla koloru) i nadal intensywnie mieszać do rozpuszczenia.
Krok 5 - Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki foto
Zdjąć z ognia, spróbować i ew. dosłodzić do smaku miodem lub syropem porzeczkowym.
Krok 6 - Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki foto
Przelać do salaterek i odstawić do przestygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DeRex.al 03.08.2016 12:04
Nie jadłem nigdy czegoś takiego
komentator 31.07.2016 11:09
kiedyś leguminy to były dzisiejsze desery
Habibi 27.07.2016 09:37
Przepis stary jak świat ;) Znaleziony dawno temu w bardzo starym wydaniu Kuchni Polskiej, wypróbowany w dzieciństwie wielokrotnie i nieco później zmodyfikowany pod swój smak ;) To dobra alternatywa śniadaniowo-deserowa dla dzieci na diecie bezmlecznej :)
gosia1988 25.07.2016 23:12
Ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat