Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza manna 5-6 łyżek
Syrop: z czarnej porzeczki
gorąca woda 2 szkl.
masło 2 łyżki
miód płynny do smaku
syrop jagodowy dla koloru

Przepis i sposób przygotowania na: Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki

Kroki postępowania

1
Zagotować wodę, połączyć z syropem porzeczkowym i dosłodzić miodem.
Krok 1 - Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki foto
2
Zmniejszyć płomień do minimum i wsypać kaszkę mannę.
Krok 2 - Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki foto
3
Mieszać trzepaczką, aż masa zacznie gęstnieć.
Krok 3 - Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki foto
4
Do gęstej leguminy dodać zimne masło oraz syrop jagodowy (dla koloru) i nadal intensywnie mieszać do rozpuszczenia.
Krok 4 - Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki foto
5
Zdjąć z ognia, spróbować i ew. dosłodzić do smaku miodem lub syropem porzeczkowym.
Krok 5 - Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki foto
6
Przelać do salaterek i odstawić do przestygnięcia.
Krok 6 - Legumina grysikowa o smaku czarnej porzeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DeRex.al 03.08.2016 12:04
Nie jadłem nigdy czegoś takiego
komentator 31.07.2016 11:09
kiedyś leguminy to były dzisiejsze desery
Habibi 27.07.2016 09:37
Przepis stary jak świat ;) Znaleziony dawno temu w bardzo starym wydaniu Kuchni Polskiej, wypróbowany w dzieciństwie wielokrotnie i nieco później zmodyfikowany pod swój smak ;) To dobra alternatywa śniadaniowo-deserowa dla dzieci na diecie bezmlecznej :)
gosia1988 25.07.2016 23:12
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak