Legumina bananowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 i 1/2 szklanki
  • cukier

    5 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • masło

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • banan

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru,dodajemy obie mąki.ucieramy.Dodajemy 1/2 szklanki mleka,mieszamy tak żeby nie było żadnych grudek.Pozostałe mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru,cukrem waniliowym i masłem.Gdy zacznie wrzeć,zestawiamy z ognia, łączymy z masą,ponownie stawiamy na najmniejszym ogniu i cały czas mieszając zagotowujemy.Trzymamy na ogniu około 3 minuty aż legumina zgęstnieje.Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.Banany obrać,pokroić w półplasterki.Białka ubić na sztywno z łyżką cukru.Banany i piane z białek dodajemy do ciepłej leguminy,mieszamy.Przekładamy do pucharków,odstawiamy do wystudzenia.Podajemy polaną sosem czekoladowym,truskawkowym lub sokiem z malin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat