Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Legumina bananowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2 i 1/2 szklanki
cukier 5 łyżki
jajko 2 sztuki
masło 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Legumina bananowa

Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru,dodajemy obie mąki.ucieramy.Dodajemy 1/2 szklanki mleka,mieszamy tak żeby nie było żadnych grudek.Pozostałe mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru,cukrem waniliowym i masłem.Gdy zacznie wrzeć,zestawiamy z ognia, łączymy z masą,ponownie stawiamy na najmniejszym ogniu i cały czas mieszając zagotowujemy.Trzymamy na ogniu około 3 minuty aż legumina zgęstnieje.Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.Banany obrać,pokroić w półplasterki.Białka ubić na sztywno z łyżką cukru.Banany i piane z białek dodajemy do ciepłej leguminy,mieszamy.Przekładamy do pucharków,odstawiamy do wystudzenia.Podajemy polaną sosem czekoladowym,truskawkowym lub sokiem z malin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak