Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo ze słoika

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak zawekować leczo? Dowiesz się z tego przepisu. Jesienne leczo zamknięte w słoikach, to najlepszy sposób na szybkie danie wegetariańskie podane z bagietką. 

Składniki:

cukinia 4 sztuki
pomidory 5 sztuk
papryka 3 sztuki
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
woda 0.5 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
olej 2 duże łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo ze słoika

Z tego przepisu dowiesz się, jak zawekować leczo do słoików? Leczo z sezonowych warzyw można zamknąć w słoiczku i tworzyć, kiedy mamy na nie ochotę lub nie było czasu przygotować posiłku. Do takiego leczo ze słoików można dodać kiełbasę, parówki, lub mielone mięso, wtedy mamy syty obiad.

Jak zawekować leczo?

1

Cukinię obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę lub piórka, czosnek obrać, a następnie cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać pokrojoną cukinię, włożyć liście laurowe i dusić.

2

Pomidory pozbawić skórki poprzez sparzenie wrzątkiem i dodać do cukinii. Umytą paprykę pokroić również w kostkę dodać do garnka, całość posolić. Leczo doprawić pieprzem, oregano, majerankiem i sproszkowaną papryką. 

3

Dusić do miękkości warzyw a następnie przekładać do słoików i pasteryzować przez 20 minut. Po ostudzeniu słoiki przechowywać w zimnym pomieszczeniu.

Leczo można zawekować na kilka sposobów. Przeczytaj, jakie są domowe sposoby na wekowanie:

Jak pasteryzować przetwory - 3 sposoby.

Więcej przepisów na leczo znajdziesz poniżej:

Leczo z cukinii do słoików

Leczo bez papryki

Leczo z papryką i bakłażanem

Leczo z cukinią i kiełbasą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 21:23
Takie leczo jest świetne w zimie kiedy ciężko o krajowe cukinie i papryki. U mnie robimy je w podobny sposób, tylko trochę grubiej kroimy warzywa.
Babeczka35 28.01.2019 14:57
Takie leczo jest pyszne.
danielek 25.01.2019 06:43
Fajowy przepis ale jeszczde nigdy nie dodałem czosnku.Muszę przetestować taki pomysł ;)
ben-ka 25.01.2019 10:25
Cukinia sama w sobie jest bez smaku, ja dodaję przyprawy w tym i czosnek :
bietka 21.01.2019 14:04
Bardzo smaczna propozycja : )
Bożena Matuszczyk 21.01.2019 11:39
I to jest prawda.;)
Bożena Matuszczyk 21.01.2019 10:49
Pomysłowo, smakowicie no i szybki obiadek gotowy. Otwieramy słoik i już.;)
ben-ka 21.01.2019 11:36
Tak, takie warzywa, to faktycznie skracają czas stania przy kuchni. W końcu po to się je robi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak