Leczo ze słoika

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jesienne leczo zamknięte w słoikach, to najlepszy sposób na szybkie danie wegetariańskie podane z bagietką. Można do lecza dodać kiełbasę, parówki, lub mielone mięso, wtedy mamy syty obiad.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    4 sztuki
  • pomidory

    5 sztuk
  • papryka

    3 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • woda

    0.5 szklanki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • olej

    2 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę lub piórka, czosnek obrać, a następnie cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać pokrojoną cukinię, włożyć liście laurowe i dusić.
Pomidory pozbawić skórki poprzez sparzenie wrzątkiem i dodać do cukinii. Umytą paprykę pokroić również w kostkę dodać do garnka, całość posolić. Leczo doprawić pieprzem, oregano, majerankiem i sproszkowaną papryką. Dusić do miękkości warzyw a następnie przekładać do słoików i pasteryzować przez 20 minut. Po ostudzeniu słoiki przechowywać w zimnym pomieszczeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 21:23
Takie leczo jest świetne w zimie kiedy ciężko o krajowe cukinie i papryki. U mnie robimy je w podobny sposób, tylko trochę grubiej kroimy warzywa.
Babeczka35 28.01.2019 14:57
Takie leczo jest pyszne.
danielek 25.01.2019 06:43
Fajowy przepis ale jeszczde nigdy nie dodałem czosnku.Muszę przetestować taki pomysł ;)
ben-ka 25.01.2019 10:25
Cukinia sama w sobie jest bez smaku, ja dodaję przyprawy w tym i czosnek :
bietka 21.01.2019 14:04
Bardzo smaczna propozycja : )
Bożena Matuszczyk 21.01.2019 11:39
I to jest prawda.;)
Bożena Matuszczyk 21.01.2019 10:49
Pomysłowo, smakowicie no i szybki obiadek gotowy. Otwieramy słoik i już.;)
ben-ka 21.01.2019 11:36
Tak, takie warzywa, to faktycznie skracają czas stania przy kuchni. W końcu po to się je robi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat