Leczo z winem do słoików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka żółta

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryka zielona

    1 szt
  • bakłażan

    1 szt
  • cukinia

    2 szt
  • cebula czerwona

    3 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    1 łyżka
  • wino białe wytrawne

    150 ml
  • sok pomidorowy

    150 ml
  • ocet

    8 łyżek
  • pieprz czarny mielony

    1/4 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • sól do smaku

  • zioła prowansalskie

    3 łyżeczki
  • cukier trzcinowy

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Paprykę, cukinię i bakłażana oczyścić, pokroić w kostkę. Następnie cebulę pokroić w cienkie plastry, usmażyć na oleju z zmiażdżonym czosnkiem i dodać do warzyw. Warzywa przełożyć do rondla, zalać sokiem pomidorowym, octem, winem i zasypać cukrem. Całość wymieszać, przyprawić i dusić na wolnym ogniu około 20 minut mieszając w między czasie. Gorące leczo przełożyć z sosem do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 09.08.2016 15:06
ciekawy przepis na leczo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat