Leczo z Węgier

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    5
  • papryka czerwona

    3
  • cebula

    3
  • mięso wieprzowe bez kości

    400 g
  • boczek wędzony

    200 g
  • smalec

    1 łyżka
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • majeranek

    wedle uznania
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso i boczek pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka na rozgrzany smalec. W międzyczasie, gdy mięso będzie się smażyć myjemy i kroimy warzywa: paprykę i pomidory na większą kostkę, cebulę w grubsze piórka.

Kiedy mięso zbrązowieje, a boczek wypuści tłuszczyk, dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, przykrywamy. Dusimy ok. 40 minut na średnim ogniu.

Po 40 minutach dodajemy przyprawy i na koniec zagęszczamy łyżką mąki. Gotowe! Polecam zajadać z bułką lub kromką chleba. Czym popijać? Proponuję wytrawne Egri Bikaver… Pycha!

Smacznego, Karla.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 25.07.2016 21:58
smaczne i pożywne danie
atort111 06.05.2015 14:11
leczo kolorowe i smaczne
rosik93 02.02.2013 02:21
Wygląda i pewnie smakuje super.
Beata61 01.02.2013 18:08
aż zatęskniłam za latem...
as28 01.02.2013 17:51
uwielbiam leczo
Adamorek 01.02.2013 17:49
uwielbiam węgierską kuchnię
Mati13 01.02.2013 17:35
musi super smakowac
Cukiereczek13 01.02.2013 16:55
uwielbiam leczo ;) wygląda mega apetycznie ;)
IwonaDD 01.02.2013 16:50
wyglada bajecznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat