Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z soczewicy
Leczo z soczewicą - pomysł na zdrowe, energetyczne danie. Co jest ważne? Pomidory zawsze dajmy na koniec, kiedy warzywa są już miękkie, a soczewica ugotowana. Do doprawienie leczo z soczewicą dodaj pieprz ziołowy, który pasuje do warzyw strączkowych i pomidorów.
Jak zrobić leczo z soczewicą krok po kroku?
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie aż się zeszkli. Przyprawiamy mieloną słodką papryką.
Paprykę myjemy wydrążamy z pestek, kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą aż zmięknie.
Cukinię myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i papryki. Chwilę smażymy, aż zmięknie.
Całość zalewamy pomidorami z puszki i razem chwilę dusimy aby smaki się połączyły.
Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem do smaku.