Leczo z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    300 gram
  • kalafior mrożony

    200 gram
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • papryka żółta

    1/2 sztuki
  • papryka zielona

    1/2 sztuki
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • smalec

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Leczo z mięsem mielonym foto
Cebulę pokroić w małą kostkę. W rondlu roztopić smalec i zeszklić na nim cebulę.Dodać czosnek i wymieszać. Następnie dodać kalafior i lekko go poddusić.
Krok 2 - Leczo z mięsem mielonym foto
Po około 5-7 minutach dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso się zetnie. W między czasie papryki sprawić i pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do garnka i dusić aż całość będzie miękka. Ale nie dopuścić do rozgotowania papryki.
Krok 3 - Leczo z mięsem mielonym foto
Do garnka dodać mąkę i dobrze wymieszać. Pomidory zblendować. Wlać do garnka i zagotować. Gotować około 2-4 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo mielonym chili. Na koniec dosmaczyć octem i cukrem i gotować jeszcze minutę. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 15.08.2014 19:03
takie danie na obiad to smakołyk...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat